Decàleg #6: Noviolència a les Xarxes

Moltes vegades l’espai d’Internet pateix un estat d’excepció que els governs “democràtics” no s’atreveixen a aplicar a l’espai físic perquè la violació dels drets saltaria immediatament a la vista.

Moltes vegades també, l’espai d’Internet és el banc de prova de la repressió: si ningú protesta, es pot ampliar la repressió a l’espai físic com si fos només l’extensió del que passa a la xarxa.

Per això és important saber com protegir-nos i com protegir aquest espai comú.

 

1. Aprendre a protegir l’inviolabilitat de les comunicacions

L’inviolabilitat de les comunicacions de les persones és un dret que s’ha conquistat des de fa gairebé tres segles. Les autoritats no tenen dret a vigilar les teves comunicacions (sense mandat judicial només en el cas que hi hagi evidències de delicte). No tenen drets a llegir les teves cartes, i tampoc els teus mails, missatges o a escoltar les teves trucades. Però Snowden va revelar que ho fan massivament. Per això és necessari que cadascú conegui les eines bàsiques per saber protegir les seves comunicacions. Exercir els nostres drets no és perquè tenim quelcom que amagar, és perquè no exercir-los seria com deixar de defensar-los. El coneixement i l’ús de les eines digitals per garantir la teva privacitat, la teva llibertat d’expressió i d’accés a la informació són indispensables i l’única forma de garantir els drets fonamentals davant la complicitat dels estats amb vigilància de masses. És el teu dret i practicant-lo, el defenses.

AQUÍ una Guia Bàsica per aprendre a fer-ho.

 

2. La privadesa de la teva identitat i de la dels altres és tan important a la xarxa com a l’espai físic

Les teves dades, les pàgines que visites, les persones que contactes, els teus desplaçaments deixen
rastres constantment a la xarxa. No cal ser paranoics amb això, però sí ser-ne conscients. Reduïm
al màxim les dades que deixem quotidianament a Internet loguejant-te, etc; i tinguem-ho en compte
quan plantegem una acció a les xarxes. Si no ho fas, no només t’exposes a tu mateix sinó també a les
persones amb qui et comuniques.

MÉS INFORMACIÓ

 

3. Noviolència, no discriminació, no agressions tampoc a les xarxes

Actua a Internet de la mateixa forma que ho fas al carrer. Si no practiques violència al carrer, no ho facis a les xarxes socials. Si hem demostrat al carrer ser tolerants i pacífics ho hem de fer també a la xarxes socials. No volem guanyar amb la violència. Volem guanyar amb les raons i deixant espai també per a qui pensa diferent. A més a la xarxa existeix una “Netiqueta” per conviure feliçment

 

4. Don’t feed the troll

Aquesta és una frase molt típica de Internet. Vol dir que als trolls  – a les persones que parlen no amb la intenció d’explicar quelcom sinó només de crear disrupció, als provocadors – no els hem de donar el que busquen que és conflicte. El costum a Internet és no contestar al troll. Si el provocador ja ha aconseguit l’aldarull, actua a Internet de la mateixa forma que ho fas al carrer. Si dissuadeixes provocacions violentes al carrer, fes-ho també a la xarxa quan veus algun piròman. Si hem demostrat al carrer ser capaços d’aïllar i desactivar la violència, ho hem de fer també a les xarxes socials quan algú insulta, crida o no deixa expressar els altres, encara més si qui és violent és qui pretén defensar la nostra “causa”.

 

5. No difonguis informació sense assegurar-te que sigui certa

Una de les formes que utilitza la repressió per debilitar-nos, és fer circular informació falsa. És molt important no difondre cap informació sense assegurar-te que la font és una font de la que et refies. Podries estar contribuint a anar contra el que tu defenses difonent informacions que semblen favorables i finalment no ho són.

 

6. No participis de la conspiranoia

Les teories conspiranoiques que circulen per les xarxes desactiven l’empoderament de les persones perquè creen perills inabastables – gairebé paranormals – als que sembla no poder enfrontar-nos. Gairebé tots els problemes d’una lluita tenen origen en humans amb nom i cognom. No difonguis teories sense que tinguin proves amb evidències empíriques i tampoc acusis a ningú, per molt adversari que et sembli, sense proves – i diem “proves”, no “elucubracions”. No volem participar de cap discriminació arbitrària.

 

7. Fortalesa si ets víctima d’agressions, criminalització o calúmnia a les xarxes

Fixa’t més en els missatges positius que no en els violents. Dedica’t a tenir cura de les persones que et cuiden, no a les que t’agredeixen. Si tu cuides, seràs cuidat. No intentis explicar la falta de raó i el fanatisme. No es pot raonar amb això. Només deixa immediatament a la vista evidències i proves. Per això guarda fent backups periòdics tota la teva activitat (xarxes, missatges, etc). Que ningú pugui treure de context un tweet, missatge o un mail teus. Si l’agressió no es desactiva amb la indiferència, demana ajuda a altres en privat perquè te la donin públicament i coordinadament.

 

8. No imposis el discurs

Parlar en xats com si tots estiguessin d’acord amb tu és una forma de violència. Imposem una idea com si fos de la majoria i si a més ho és, els que no hi estan d’acord queden automàticament silenciats. No volem fer el que ens fan. Deixem espai pels dissensos.

 

9. No contribuir a la tecnofòbia

Certa “tecnofòbia”, dóna la culpa a Internet dels continguts que les persones hi difonen; dir que Internet és perillós, reforça la feina de la repressió que li encanta tenir excuses per poder vigilar-lo encara més. Internet només és una eina, no és perillós per si mateix. El que poden ser perillosos són els comportaments d’algunes persones que ho són tant a dins com a fora d’Internet.

 

10. Coneix la llei

Així com has de conèixer la llei i els teus drets a l’espai físic, els has de conèixer a internet. No siguis més imprudent a les xarxes que al carrer.

Més informació

 

Aportacions d’Xnet / Imatge lliure de drets

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada