Decàleg #7: Criteris per avaluar que una acció és noviolenta, coherent i efectiva

A les accions de mobilització que realitzem s’hauria de poder albirar el futur constructiu pel qual val la pena lluitar. En general, les imatges de bloqueig es perceben com a violentes i condueixen a una resolució repressiva dels conflictes. En canvi, la imatge d’un espai que flueix, que prospera i que és desitjable, derrota qui es beneficia de la violència i la repressió

Creiem en lluites compartides entre col·lectius socials diferents i perquè es puguin compartir, necessitem que siguin obertes a tothom sense que les persones es vegin abocades a abandonar la seva vida o al fet que la seva vida sigui bloquejada. Menys, si és organitzat amb cura, és més: més gent pot sumar-se i menys gent es veu perjudicada per una lluita que, per justa que pugui ser, complica la vida a persones que no la poden assumir. No violentar qui no pensa com nosaltres o qui no pot unir-se a nosaltres és clau per a una lluita tolerant i noviolenta.

 

1. Objectiu general de l’acció

L’acció té un objectiu general que l’orienta i que es pregunta què es vol aconseguir més enllà de l’acció

 

2. Objectius específics

L’acció té objectius específics i assolibles, que permeten empoderar els participants i avançar cap a l’objectiu general.

 

3. No renunciar a la noviolència

L’acció mai renuncia a la noviolència i fomenta la participació, el suport o empatia del major nombre de persones – properes i llunyanes – i genera rebuig al menor número de persones possible. Té en compte les millors formes per implicar i evitar posar-se en contra els diferents tipus d’actors (poblacions catalanes, espanyoles, estrangeres, immigrants, etc.).

 

4. La ràbia, la indignació o la frustració no són un bron criteri

La ràbia, indignació o frustració no són un bon criteri per escollir i desenvolupar l’acció. L’acció les pot canalitzar, però ha de ser coherent i eficient amb els objectius generals acordats i amb el principi de la noviolència.

 

5. Donar una imatge clara

Tothom qui participa a l’acció ha de donar una imatge clara i gens ambigua, alineada amb els objectius i prinicipis de l’acció, perquè els altres puguin entendre els objectius i no es distreguin ni la critiquin pels mitjans emprats ni per la imatge donada. S’eviten indumentàries associades a l’imaginari violent o que poden amagar persones infiltrades (cara tapada, caputxa posada,etc.)

 

6. Ningú està obligat a res, pero totes som imprescindibles

L’acció de cadascuna és complementària i tothom ha de poder trobar el seu paper de forma coral per l’objectiu comú.

 

7. Hi ha moments per tot: per parlar i per actuar

Quan es desenvolupa l’acció la gent es centra en el que s’ha plantejat fer i es fa confiança a algú perquè pugui prendre decisions sobre la marxa. Abans i després de l’acció hi ha els moments adequats per planificar i avaluar.

 

8. Ubicació de les accions

S’analitza la ubicació de les accions, tenint en compte que la dispersió territorial d’accions redueix les opcions de resposta repressiva, però sense treball per un objectiu comú i clar i sense una acció general acordada, es pot minvar la concentració necessària en un punt clau. A més, es pot obrir la porta a accions de persones o grups incontrolats o d’infiltrats, que posin en perill la imatge i la via noviolenta de tot el moviment.

 

9. Potenciar iniciatives a favor i positives

Les accions van preferentment orientades a potenciar iniciatives a favor, més que en contra, amb més humor i amor que acritud i revenja. És interessant valorar els possibles detalls creatius de cada acció i cercar que les accions tinguin efectes multiplicadors. Es prèn la iniciativa amb objectius i accions que sorprenguin positivament a tothom.

 

10. No defallir: tot suma

Es planteja evitar dir “això no serveix de res…” sense preguntar-se si “potser no és suficient”: tot allò que vagi en sintonia amb els objectius i de forma noviolenta suma i ja es veuran els resultats futurs.

 

Fotografia de Jordi Borràs

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada